Odložena reforma gimnazija

petak 8.04.2011 | 07:22

Odložena reforma gimnazija

Odložena je reforma gimnazija, čiji je početak planiran za prvi septembar, rekao je pomoćnik ministra prosvete i nauke Bogoljub Lazarević.

On je dodao da će važeći nastavni planovi biti primenjivani i naredne, 2011/2012 , školske godine.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić kaže da se još ne zna kako će izgledati opšta matura, koja će biti test za upis na fakultete, niti se zna iz kojih će predmeta biti provera znanja.

On je dodao da bi, na primer, informatika trebalo da postane izborni predmet i da je praktično bilo planirano njeno izbacivanje iz redovnih programa, da je reforma počela.

Sindikati i profesori smatraju da je neophodno da se ispune mnogi uslovi da bi mogla da počne reforma planova i programa.

„Učenici bi trebalo da idu u kolu samo pre podne, da imaju najviše 10, a ne 16 predmeta kao sada. Morao bi da se promeni i sistem ocenjivanja“, navodi Sokić.

Na odlaganju je insistirao i Nacionalni prosvetni savet, koji je krajem prošle godine zatražio od Ministarstva da se reforma odloži za 2012. godinu. Oni su objasnili da nema dovoljno vremena da se novi nastavni planovi donesu i usvoje na zadovoljavajući način.

Pomoćnik ministra Bogoljub Lazarević obrazlaže da nastavni planovi i programi u gimnazijama nisu menjani proteklih deset godina. On napominje da će biti uvedeni tek nakon usvajanja standarda postignuća, kao što je propisano Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s