TEDx Nis

Vesna Babović
bvesnaBabović Vesna, profesor matematike u Prvoj nikoj gimnaziji Stevan Sremac. U istoj zgradi zavrila srednju kolu, kao đak gimnazije „Bora Stanković“, a odmah pored, na Filozofskom fakultetu, diplomirala na grupi za matematiku. Niki trougao: Sremac Filozofski Bora.

U nedoumici između turizma, psihologije, umetnosti i matematike, izabrala matematiku i sve spojila u njoj. Deluje nespojivo? Na putovanjima, obavezno obidje srednju kolu i upozna obrazovni sistem te zemlje: Engleska, Novi Zeland, Holandija, Brazil, Kuba,… Učestvovala na mnogim projektima vezanim za rad sa tinejderima: Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Engleska. Amatersko bavljenje fotografijom joj pomae u pravljenju animacija i video klipova za matematičke prezentacje. Odrala je vie predavanja od kojih izdvajamo: „Kako lake učiti (na primeru musketara matematike vektora)“ Republički seminar, Ni 2008; „Vizuelno poimanje kompleksnih brojeva“ 12. Srpski matematički kongres, Novi Sad 2008; „In the World of Combinatorics Through Travelling, Without Formulas“ British Congress of Mathemtics Education, Manchester 2010. Predavanje je najpre odrala u svome gradu 2003.godine i u Beogradu 2007.godine godine.

Matematika- zato komplikovano, kad moe prosto?

Smatra da je matematika jako bitna za razvijanje logičkog razmiljanja svakog čoveka. Nema oblasti u kojoj nije zastupljena, bili mi svesni toga ili ne. Pa zato su po tom pitanju ljudi isključivi na „volim“- „ne volim“ matematiku? Ko je kriv za takvu podelu?

U uvodnom delu, pokuaće da prikae dosadanje pretpostavke o funkcijama mozga, da li je leva hemisfera logička-matematička, a desna vizuelna -umetnička? Dosadanji klasični sistem obrazovanja oslanja se na verbalni način učenja, a sa druge strane televizija i internet nam nude vizuelni način. Spajanjem oba, proces učenja moe biti u mnogome olakan.

od Dragan Ilić Objavljeno u Vesti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s