NPS: Hitna izmena programa u gimnazijama

НПС: Хитна измена програма у гимназијама

Чет, јун 30, 2011

КГС, Реформа

Смедеревска гимназија

Коментар ФБГ: Већ од следеће школске године, од 1. септембра 2011, наставни садржаји већине гимназијских предмета претрпеће мање или веће измене. Без упуштања у детаље, принципијелно је добро што је тако, јер:

-Министарство просвете и даље крије да је под притиском двомесечног штрајка такозвану реформу гимназије одложило не само за једну годину, већ за три године;

-У међувремену нешто треба радити (мењати), јер наредног септембра у гимназије коначно стижу ученици који су учили по плану реформисане основне школе;

-Измене, које је Националном просветном савету предложио Завод за унапређивање образовања и васпитања, наговештавају исправан приступ (за који се годинама залаже Форум београдских гимназија), да се промене у гимназији уводе поступно и пажљиво, а не исхитрено и у облику брзе реформе по сваку цену.

Преносимо извештај са недавне седнице НПС:

Национални просветни савет

28/06/2011 63. седница

Измена програма за гимназије

Министарство просвете и науке упутило је НПС на усвајање предлог измена програма наставних предмета у гимназијама, који би требало да се примењују од школске 2011/12. године. Измене је потребно извршити због тога што нову школску годину уписује генерација која је основно образовање завршила по новим плановима и програмима, те је неопходно усаглашавање средњошколских програма. У овом моменту промене планова и радикалније промене програма средњег образовања нису могуће јер нису дефинисани образовни исходи и стандарди за овај ниво образовања, на чему се интензивно ради.

Ради ефикаснијег рада Савет је тражио од представника Завода за унапређивање образовања и васпитања, који је предлог припремио, да у што краћем року доставe НПС у електронској форми текст важећих програма на коме ће бити назначене предложене промене са потребним образложењима. С обзиром да су представници завода обећали да ће овај материјал доставити до петка, 1. јула, чланови Савета су се сагласили да о предлогу измена програма за гимназије разговарају на наредној седници, која ће бити одржана 5. јула.

Председница је подсетила чланове Савета да је министарство доставило и нове програме за девет огледних профила за средње стручно образовање и васпитање. За ове образовне профиле је НПС септембра 2010. године усвојио, само за школску 2010/11. годину, програме општеобразовних предмета за први разред, да не би дошло до проблема у регуларном почетку школске године за ове ученике. Разлози због којих је НПС орочио важење програма јесу следећи: Савету није достављена евалуација огледа, као ни програми општеобразовних предмета за све године учења (три или четири), што је онемогућило чланове НПС да квалитетно анализирају предложене програме. С обзиром на незваничне информације о лошем успеху ученика на завршном испиту за неке од профила који су у огледу, а које су се чуле на овој седници Савета, НПС поново инсистира да му се достави комплетна евалуација огледа за које су послати програми на усвајање. Без тога НПС није спреман да разматра предлоге планова и програма општеобразовних предмета огледних профила у средњем стручном образовању, који овим треба да уђу у званични курикулум.

od Dragan Ilić Objavljeno u Vesti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s