НПС: Ипак промене у гимназијама?

На дневном реду НПС 27. септембра

Министарство просвете и науке обратило се Националном просветном савету (НПС) са молбом да током септембра одржи хитну расправу о иновираним програмима за гимназије и усвоји иновиране програме за оне предмете за које НПС сматра да су у целости или са извесним датим корекцијама, бољи од програма који су тренутно у употреби. За предмете за које се не буду усвојили иновирани програми, важиће програми који су тренутно у употреби – каже за Данас Зоран Костић, помоћник министра просвете.

Он додаје да ће на исти начин НПС у октобру разматрати и иновиране програме за остале средње школе, након чега ће Министарство упутити одговарајуће објашњење школама које се односи на те програме.
Председница Националног просветног савета Десанка Радуновић потврдила је за Данас да ће иновирани програми за гимназије бити на дневном реду наредне седнице Савета, планиране за 27. септембар. Она истиче да је на прошлонедељном састанку са представницима Министарства просвете договорено да НПС разматра иновиране програме најпре за гимназије, а потом и за средње стручне школе у октобру, али да то не значи да ће ти програми бити усвојени у целини.
– Уколико чланови НПС-а процене да предложене измене гимназијског програма за неке предмете нису довољно добро урађене и да би њихово усвајање произвело више штете него користи, такве програме нећемо прихватити већ ће остати да важе стари програми. Иновирани програми за гимназије које НПС буде усвојио важиће две школске године, што је период у коме би требало да буде урађена целовита реформа гимназија – објашњава Радуновићева.
На дневном реду идуће седнице НПС-а биће и наставни планови и програми општеобразовних предмета за девет огледних профила, који су још прошле године преведени у редован образовни систем. Међутим, програми за пет огледа – пословни, финансијски администратор, кувар, конобар и посластичар, за које је било најављено да ће од ове године бити преведени у редован систем, ипак ће сачекати наредну школску годину.
Помоћник министра просвете Зоран Костић каже да је прошле недеље Министарство просвете и науке проследило план и наставне програме за пет огледних профила НПС-у и Савету за стручно образовање, а да ће током ове недеље бити обављен разговор са председником Савета за средње стручно образовање и његовим сарадницима, када ће бити дефинисани рокови и процедуре у вези са увођењем огледних профила у редован систем.
– Ових пет профила ће, након предвиђених процедура, благовремено бити спремни за улазак у систем од наредне школске године. То значи да ће школе имати довољно времена да ове измене унесу у своје школске програме по објављивању у Просветном гласнику, као и да ће школе које нису биле у огледу, бити благовремено припремљене за прихватање нових планова и програма – истиче Костић.
Стандарди па реформе
Подсетимо, већина чланова НПС-а на седници почетком јула није желела да разматра предлог измена гимназијских програма, које је урадио Завод за унапређивање образовања и васпитања. Тада је превладало мишљење да програме не треба мењати на брзину, да треба сачекати да се прво донесу стандарди постигнућа ученика и на основу њих нови планови и програми за гимназије.

В. АНДРИЋ

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s