MS Windows 8 – Šta je novo

  • izvor: MicroSoft Srbija

Шта ново доноси Windows 8

Мицрософт је недавно службено представио оперативни систем Windows 8 и најавио да ће променити свет рачунарства

 

Нове могућности (Фото: Ројтерс)

Осмица доноси много новости и промена. Неке су ствари драстично различите него код претходних Windowsa, а све је подређено новој генерацији ултралаких преносних рачунара и таблета.

Windows 8 је амбициозан оперативни систем. Намењен је за коришћење на десктоп и лаптоп рачунарима и таблетима, у распону од уређаја са дијагоналом дисплеја 10 инча до великих плазма екрана, од ултралаких преносника до напуцаних играчких машина и пословних рачунара.

Старт мени замењен

У Калифорнији је представљена верзија која претходи бети и намењена је развојним програмерима, тако да нема још у потпуности све функционалности коначног производа.

Тренутно ради само на x86 PC-ima, јер хардвер за верзију која ће подржавати стандарде ARM није још готов.

 

!

Ипак, оно што је Microsoft показао је већ сада довољно занимљиво. Пре свега, Windows 8 има интерфејс у стилу Метроа, какво користи оперативни систем за мобилне уређаје Phone 7. Windows Са њим дели и модел програмирања за израду web апликација те изворне апликације које се могу приказивати преко цијелог екрана и дијелити податке.

Уз класични Drag’n’Drop, блокове можете једним прстом повући на врх екрана и тамо их задржати док не пронађете место на које желите да их одложите.Старт мени у потпуности је замењен екранима Lock и Start. Ако отворите апликацију којој је неопходан Windows десктоп, појавиће се добро познато окружење са Recycle Binom, таскбаром и дугметом Старт.

Блокове (tiles) је могуће персонализовати и у њима повезивати људе, RSS feedove и web странице уз апликације.

Pinch to Zoom out

На десктоп, тачније на екран Lock, могу се додати апликације као што је Microsoft Office, па чак и линкови. Могуће је мењати величину, уклонити апликацију или је деинсталирати.

Можете одабрати коју позадинску слику желите да користите, као и појединости које ће се приказивати, попут обавештења о непрочитаној пошти и пропуштеним порукама. Такође, могуће је груписати блокове те им доделити назив или их оставити без имена.

 

Уз класични Drag’n’Drop, блокове можете једним прстом повући на врх екрана и тамо их задржати док не пронађете место на које желите да их одложите.

Будуће верзије осмице би требало да омогуће хватање и ширење (Pinch Zoom to out) како би могли видети све блокове на екрану одједном и преуредити групе истовремено. Једном кад покренете апликацију, моћи ћете да користити покрете како би их послагали.

Иста позадина на више екрана

Покрет на лево пребациће вас из једне у другу апликацију, али ћете моћи и да поставите једну апликацију уз другу. Једна од њих моћи ће да буде Windows десктоп.

Предвиђене су само три величине прозора за тако послагане апликације (урачунат је и пуни екран).

Направите покрет према десном делу екрана, и појавиће се алати за претрагу и дијељење, за управљање уређајима и уређивање поставки, као и дугме за пребацивање између менија Старт и десктопа.

Још се не зна датум када ће Windows 8 изаћи на тржиште, али би продаја могла почети 2012. годинеУређивање поставки идентично је ономе које користи Метро апликација, плус опције за јачину звука и интензитет светла, обавештења, мрежно повезивање, промену језика, мировање, гашење или рестарт рачунара.

Подршка за кориштење више екрана одједном сада омогућава коришћење исте позадине на свим екранима, као и засебних таскбарова за сваки од њих. Нова верзија оперативног система је остала верна коренима и користи команде путем тастатуре на које су се власници Windowsa навикли током година, попут CMD и Ctrl + F.

Све што је било супер на Windows 7…

Десета верзија читача web страна Internet Explorer може да се пребаци између новог корисничког интерфејса и старог, добро познатог десктоп прегледа. Добила је и подршку за вишедодирне функције.

Обавештења о сигурносним надоградњама минимализоване су и ограничене на доњи десни дио екрана за пријаву на систем. Освежени Task Manager зауставља апликације кад се не врте на екрану. Брисање и обнављање система поједностављено је функцијом Reset and Refresh PC.

Са осмицом долази уграђени антивирусни софтвер, те софтвер за виртуализацију HyperV. Подршка за SkyDrive је интегрисана у све апликације намењене рачунарству у облаку.

Windows 8 уређаји опремљени чипом NFC моћи ће да користе куцни-и-подели функцију за слање садржаја са уређаја на уређај или примање истог са картице опремљене NFC-ом.

 

Све што је било супер на Windows 7 OS смо узели и побољшали за Windows 8, рекао је на презентацији у Калифорнији Стивен Синофски, предсједник Microsoftovog одељења за Windowse.

Продаја догодине?

Windows 8 користи мање меморије него што је нетбоок рачунару требало са Wиндоwсом 7.

Како би то доказао, Синофски је на презентацији демонстрирао Windows 8 на три године старом netbooku прве генерације.

Користећи Windows Task Manager, показао је да Windows 8 заправо користи мање меморије него што је нетбооку требало са седмицом. Он је систем демонстрирао и на свакодневним рачунарима, преносним рачунарима и таблетима који су се дизали за мање од 10 секунди.

Microsoft још није одредио датум када ће Windows 8 изаћи на тржиште, али се да наслутити да би продаја новог оперативног система могла почети 2012. године.

Windows_8_Sta_donosi_novo.pdf

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s