Istraživanje

Poštovani nastavnici,

U toku je istraživanje koje se bavi pitanjima kvaliteta rada nastavnika i načina evaluacije rada nastavnika, a koje se sprovodi u okviru tekućeg projekta Instituta za pedagogiju i andragogiju “Modeli procenjivanja i strategije unapređivanja kvaliteta obrazovanja u Srbiji“ (br. 179060, čiju realizaciju finansira Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije).

Istraživanje je podstaknuto time što se pitanja bitna za kvalitet rada nastavnika (kakvo je i način evaluacije tog rada i uslovi za njegovo unapređivanje) uglavnom rešavaju na nivou obrazovne politike, te sami nastavnici često nemaju dovoljno prilika da iskažu svoja shvatanja, iskustva i ideje. Stoga je cilj pomenutog istraživanja da se ovi problemi sagledaju iz perspektive samih nastavnika, odnosno cilj je razumeti kako nastavnici shavataju evaluaciju i kvalitet sopstvenog rada obzirom na uslove u kojima nastavnici rade u našim školama. Iskustva i ideje nastavnika biće nam od velikog značaja i pomoći u razumevanju trenutnog stanja u našim školama i u razumevanju potreba nastavnika u pogledu negovanja i razvijanja kvaliteta sopstvenog rada.

Jedan deo istraživanja u okviru prve faze prikupljanja podataka planiran je da se obavi putem online anketiranja iz više razloga: pre svega radi dobijanja što raznovrsnijeg uzorka i istovremene ekonomičnosti (budući da nastavnici mogu biti iz svih krajeva Srbije), ali i zbog komfora samih ispitanika (nastavnici mogu da popune upitnik u bilo koje doba i na bilo kom mestu, a ne onda kada istraživač poseti školu, čime se nastavnicima ostavlja prostora da organizuju svoje vreme i da na miru razmisle o pitanjima iz upitnika).

Zbog toga Vas molimo da učestvujete u istraživanju time što će te popuniti upitnik koji se nalazi na sledećoj adresi:

http://goo.gl/t5xSy

Uzorak istraživanja čine nastavnici predmetne nastave, bez obzira na vrstu škole u kojoj rade, predmeta koji predaju, mesta u kojem žive i rade, godine radnog staža i sl.

Sve relevante informacije o istraživanju, kao i uputstva za davanje odgovora na pitanja iz upitnika, nalaze se na pomenutoj stranici, a možete nas i kontaktirati ukoliko imate još nekih pitanja.

Istovremeno pozivamo stručne saradnike škola da, ukoliko su u mogucnosti, proslede pomenuti upitnik predmetnim nastavnicima u svojoj skoli. Pored toga, kako je naznačeno i u poslednjem delu ankete, u kasnijoj fazi istraživanja planirana je realizacija fokus grupa sa nastavnicima, te ukoliko kao stručni saradnik škole vidite mogućnost da se neka od grupa okupi i razgovor obavi u Vašoj školi, molimo Vas da nas kontaktirate. Bilo bi nam drago da uspostavimo i takav vid saradnje.

 

Unapred hvala na saradnji i vremenu i trudu koje ćete izdvojiti za popunjavanje ankete.

 

Srdačno,

Milan Stančić, istraživač

Centar za obrazovanje nastavnika

Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu

e-mail: mstancic@f.bg.ac.rs

 

poruka za nastavnike – za sajt.pdf

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s