Vrste računara

Vrste računara

Računari se razlikuju po veličini i mogućnostima. Na jednom kraju skale se nalaze superračunari, veliki računari sa hiljadama povezanih mikroporcesora koji izvravaju veoma sloena izračunavanja. Na drugom kraju su mali računari ugrađeni u automobile, TV uređaje, stereo sisteme, kalkulatore i uređaje. Oni su napravljeni za izvravanje ograničenog broja zadataka.

Lični računar ili PC je dizajniran da ga u jednom trenutku koristi samo jedna osoba. U ovom odeljku su opisane razne vrste ličnih računara: stoni računari, laptop računari, ručni računari i tablet računari.

Stoni računari

Stoni računari su namenjeni za upotrebu na radnom stolu ili stolu. Oni su obično veći i moćniji od ostalih vrsta ličnih računara. Stoni računari su sastavljeni od odvojenih komponenti. Osnovna komponenta zvana sistemska jedinica je obično pravougaono kućite koje se nalazi na stolu ili ispod njega. Ostale komponente, kao to su monitor, mi i tastatura, su povezane sa sistemskom jedinicom.

Slika stonog računaraStoni računar

Laptop računari

Laptop računari su laki i pokretni PC uređaji sa tankim ekranom. Zbog svoje veličine često se nazivaju računari-sveske. Laptop računari mogu da rade na baterije, tako da ih moete nositi svuda. Za razliku od stonih računara, laptop računari kombinuju CPU, ekran i tastaturu u jednom kućitu. Kada se ne koriste, ekran se preklapa preko tastature.

Slika laptop računaraLaptop računar

Ručni računari

Ručni računari, takođe poznati kao lični digitalni pomoćnici (PDA-ovi), su mali računari sa napajanjem na baterije koje moete da nosite gotovo svuda. Iako nisu jaki kao stoni ili laptop računari, ručni računari su korisni za zakazivanje obaveza, skladitenje adresa i brojeva telefona i igranje igara. Neki imaju vie naprednih opcija, kao to su telefoniranje ili povezivanje sa Internetom. Umesto tastatura, ručni računari imaju ekrane koji reaguju na dodir prsta ili pisaljke (alatke za pokazivanje u obliku olovke).

Slika ručnog računaraRučni računar

Tablet računari

Tablet računari su mobilni računari sa kombinacijom funkcija laptop i ručnih računara. Poput laptop računara, oni su jaki i imaju ugrađen ekran. Kao i u slučaju ručnih računara, u njih moete da zapisujete beleke i da crtate slike na ekranu, obično pomoću tablet olovke umesto pisaljke. Takođe mogu da konvertuju va rukopis u kucani tekst. Neki tablet računari su prenosni, sa ekranom koji se okreće i razvija, otkrivajući tastaturu koja se nalazi ispod.

Slika Tablet računaraTablet računar

Izvor: Microsoft Srbija

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s