Veliko interesovanje za e-dnevnike u Nišu

Veliko interesovanje za e-dnevnike u Nišu

Autor Jelena Cvetković Izvor Južne vesti | Niš
prezentacija.jpg

Za kompjuterski program koji roditeljima omogućava da na internetu prate aktivnosti, izostanke i uspeh dece u školi, veliko je interesovanje profesora i roditelja, ali i otpor dece.

E-dnevnik u Aleksinačkoj gimnaziji postoji već dve godine, a osim ocena evidentiraju se izostanci i pohvale đaka. Preko Interneta dnevnik je dostupan roditeljima 24 časa.

Škole iz Aleksinca, Ražnja i Merošine uspešno ga koriste već godinu dana, a od nedavno se koristi i u Gimnaziji “Stevan Sremac” u Nišu. Profesori kažu da su utisci veoma pozitivni.

– Korišćenje e-dnevnika u našoj školi je pilot program, a kod kolega i roditelja naišao je na pozitivne reakcije i odobravanje. Đaci, naravno pomalo negoduju jer će biti pod većom kontrolom, ali polako i to prihvataju – kaže Dragan Ilić, profesor informatike u Gimnaziji “Stevan Sremac”.

Ilić dodaje da će dnevnik u narednom periodu biti predstavljen Savetu roditelja, kao i na roditeljskim sastancima kako bi svima bio dostupniji.

Autori ovog kompjuterskog programa profesor Nebojša Lazarević i student elektronike Milutin Stanković kažu da je do sada, možda najznačajniji rezultat njegove primene, bolja komunikacija između roditelja i profesora.

– Iako je bilo bojazni da će dnevnik još udaljiti roditelje od škole desilo se suprotno. U školama, gde se elektronski dnevnik koristi nastavnici i profesori kažu da se roditelji javljaju ubrzo nakon promene podataka u dnevniku – kaže Lazarević.

Prezentacija dnevnika dostupna je na sajtu www.e-ocene.com. Prema rečima Lazarevića, sve zainteresovane škole mogu da ih kontaktiraju preko ovog sajta kako bi besplatno preuzeli program i dobili detaljne informacije za korišćenje.

– Mislili smo i na bezbednost podataka, tako da program omogućava da roditelj uz šifru koju dobije pristupi samo podacima svog deteta, a osim profesora niko drugi ne može da menja podatke – objašnjava Milutin Stanković.

Dodaje da profesori mogu da preko ovog programa popune i svedočanstva, ali i lakše formiraju statističke podatke za analizu uspeha đaka.

Kako je najavljeno, planirano je još jedno predstavljanje programa koje će biti otvoreno i za zainteresovane roditelje, 6. februara u opštini Pantelej.

Autor Jelena Cvetković Izvor Južne vesti | Niš

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s