Festival MTS 15V Nis 16-10-2014

Uspešno završen Prvi festival tehnike, nauke i informatike „Pogled u budućnost“

Festival tehnike,nauke i informatike „Pogled u budućnost“, danas je održan u Holu Mašinsko-tehničke škole „15.maj“. Petnaestak radionica i još toliko postavki nastale su zahvaljujući želji učenika da sruše stereotipe i izađu iz okvira formalnog obrazovanja.

„Mogu da kažem da je festival tehnike, nauke i informatike uspešno završen. Nadam se da su gosti sa festivala otišli puni novih saznanja i iskustava. Svi mi u organizaciji očekujemo da ovaj festival postane tradicija i da se svake treće nedelje oktobra održava upravo pod pokroviteljstvom naše škole“- izjavila je Slavica Jukić, direktorka MTŠ „15.maj“.

Organizatori su oduševljeni odzivom učenika i drugih gostiju i jedini problem koji su imali tokom festivala jeste prostor, budući da je hol MTŠ „15.maj“ bio mali da primi sve učesnike, ali su zato poručili da imaju u planu da naredne godine festival održe u većem prostoru. Pored drugih uglednih zvanica, svečanom otvaranju festivala prisustvovao je i Milan Pešić, gradski većnik za omladinu i sport, on je tom prilikom izjavio:

„Već dve godine zaredom Grad Niš ima konkurs za ovakve i slične projekte. Kao gradski većnik, drago mi je da mladi ljudi rade ovakve i slične stvari. Važno je baviti se naukom, tehnikom i važno je stvarati nove vidike“ – izjavio je Milan Pešić, gradski većnik za omladinu i sport.

U razgovoru sa posetiocima, organizatori su saznali da su se mališanima najviše dopali LEGO roboti, dok su se onim malo starijim dopali projekti i tehničke konstrukcije, koje su radili mladi osnovci.

“ Na našem štandu imamo model rotaciono-obrtnog klapna. Naime, to je fizičko klapn,koje balansira u donjem položaju. Ovo je model obrtnog klapna i on balansira u gornjem položaju i to zahvaljujući automatici“- izjavio je Miša Tomić, student doktorskih studija na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Inače, ovaj festival nije prvi koji organizuju učenici ove škole. Samo par nedelja pre ovog festivala učenici su organizovali sajam država i jezika, koji je takođe bio veoma uspešan i posećen.

Advertisements
od Dragan Ilić Objavljeno u Vesti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s