Turajlić: Smanjenje plata prosveti, odricanje od budućnosti

Turajlić: Smanjenje plata prosveti, odricanje od budućnosti

Turajlić: Smanjenje plata prosveti, odricanje od budućnosti

Plate prosvetnih radnika jesu male, tvrdnja je oko koje su se gosti Pressinga na N1 složili. Ipak, dok ministar prosvete Srđan Verbić tvrdi da je najnovije sniženje najjednostavnije i najpravednije rešenje, profesorka Srbijanka Turajlić kaže da se tim činim država odrekla budućnosti. Oboje su saglasni da je gradivo u školama preopširno.

"Velika većina javnosti se slaže da ne možemo imati napredak u prosveti ako ne popravimo materijalni status prosvetnih radnika. Oko toga postoji saglasnost. Ne postoji saglasnost sa sindikatima kako to da rešimo. Pred nama je jedno rešenje i to su platne grupe, to je veliki zadatak vlade da se na najpravedniji način to uradi", kaže ministar.

On tvrdi da će se zakon o platnim razredima naći uskoro u Skupštini jer se trenutno radi katalog poslova i dodaje da očekuje da će u drugoj polovini godine biti postignuto trajno rešenje. Verbić takođe, naglašava da će neke druge profesije biti protiv platnih grupa i da se prosvetni radnici moraju izboriti za privilegovan status.

Ne mogu pod "istu kapu" prosveta i administracija

Profesorka Turajlić imala je ozbiljnu primedbu što država "pod istu kapu" stavlja zaposlene u prosveti, zdravstvu sa zaposlenima u administraciji i onima koji rade u propalim državnim preduzećima.

"Država koja uzme pare prosvetnim radnicima ostavila je zemlju bez budućnosti. Kako je isto neko ko je zaposlen u javnoj administraciji uz partijsku knjižicu i onaj koji vam vaspitava decu?", upitala je profesorka i poručila ministru da prosvetni radnici nemaju ništa od toga što se on slaže sa njima da su im plate male.

Turajlić je upitala i da li je moguće deo novca iz donacija preusmeriti u prosvetu, kad već imamo deo novca opredeljen za edukaciju PR službi.

Ministar je odgovorio da sada donacije nisu isto kao pre deset godina, da su "mršave" ali je podsetio i na prošlogodišnje poplave kada se veliki broj donatora odazvao pozivu za pomoć i kada je veliki broj škola i vrtića obnovljen brzo upravo zahvaljujući toj pomoći.

Izvor: N1 info

Advertisements
od Dragan Ilić Objavljeno u Vesti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s