Takmicenje u pamcenju decimala broja PI

Укључите се у обележавање Међународног дана броја Пи

Објављено среда, 11 март 2015 13:58

ПИта1Број Пи (π) може да се интерпретира на различите начине а један од уобичајних је да је то број који показује колико пута се пречник било ког круга садржи у његовом обиму. Ова тврдња важи за сваки круг и зато је Пи константа. Назива се још и Лудолфов број по холандском математичару из 17. века, али је данашње име добио по грчкој речи периферија која значи обим. Он је и ирационални број, што значи да не може да се напише као разломак, односно не постоје таква два природна броја која, када се поделе, дају резултат Пи.

На слици доле лево је приказано првих 1600 децимала броја Пи (у 40 редова и 40 врста почевши од горњег левог квадрата) и то тако што је свака непарна децимала означена црним квадратом (■) а свака парна белим (□). На десној слици је на исти начин приказан разломак 22/7 који се често узима за приближну вредност броја ПИ, но на овом примеру се јасно види разлика у шарама бар када је парност у питању:

Пи мод 2 Слика преузета са сајта http://mathworld.wolfram.com/PiDigits.html

Број Пи у себи сажима мноштво математичких појмова. Када говоримо о броју Пи, говоримо не само о разломцима и константама, већ и о трансцедентним бројевима, о геометрији, једначинама које описују природне појаве итд.

27. Међународног дана броја Пи 14. марта 2015. године је добар повод да се у школама и другим организацијама и институцијама на занимљив и популаран начин говори о математици, мерењу и свему што је округло.

Ове 2015. године, датум обележавања Пи дана поклапа се са првих пет цифара броја Пи (3.14.(20)15), што се дешава једном у 100 година. А како би се тачно наставио низ, манифестације којим се обележава овај дан организују се у 9 сати, 26 минута и 53 секунде.

ПИта1
Слика преузета са сајта https://threesidedwheel.files.wordpress.com/2011/03/dsc_0607e.jpg

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

pi raspis.doc

Advertisements
od Dragan Ilić Objavljeno u Vesti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s