Konferencija Slobodan softver u nastavi, 30.01.2016, Sremski Karlovci

Konferencija Slobodan softver u nastavi, 30.01.2016, Sremski Karlovci 2016

Konferencija Slobodan softver u nastavi, 30.01.2016, Sremski Karlovci

Razlozi za odravanje konferencije

logo UPISa

Udruenje profesora informatike je 2010.g. sprovelo istraivanje u osnovnim kolama u Srbiji pod naslovom IKT U NASTAVI KOLA U SRBIJI, PREGLED STANJA, PERSPEKTIVE RAZVOJA.

Tada je na pitanje O čemu najvie vodite računa pri kupovini računara? svega 8.5% ispitanika je navelo postojanje instaliranog licenciranog softvera za odlučujući faktor pri kupovini novog računara. Iako je donekle razumljivo da neki drugi faktori, kao to je kvalitet hardvera, cena računara i slično, imaju prioritet, ovoliko mali procenat je po naem miljenju poraavajući i zahteva da se na njega obrati panja.

Čini se da kod nas u kolama nema dovoljno razumevanja o karakteristikama i vrstama licenci koje definiu uslove upotrebe određenog softvera. Nastavnici i drugi korisnici često misle da je licenca po prirodi stvari dokumkent koji restriktivno definie upotrebu softvera od strane vlasnika softvera.

Međutim, licenca koja određuje uslove upotrebe slobodog softvera zasniva svoje odredbe na sledećim slobodama korisnika softvera:
1. Pravo da se koristi neki program za bilo koju namenu

2. Pravo da se proučava kako neki program radi i promeniti po svojoj elji. Preduslov za ovo pravo je da je otvoren programski kod softvera.

3. Pravo da se redistribuira program drugim korisnicima.

4. Pravo da se redistribuira program sa vaim modifikovanim programskim kodom. Na ovaj način moete pomoći iroj zajednici da koriste vau modifikovanu verziju. Preduslov za ovo pravo je da je otvoren programski kod softvera.

Vie informacija o slobodnom softveru moete naći na sajtu Fondacije za slobodan softver.

GNU GPL i druge kompatibilne licence su zasnovane na garanciji gore navedenih prava to je posebno pogodno za sve ljude, aposebnou nastavi jer omogućava da učenici slobodno proučavaju softver, menjaju ga i u socijalnoj interakciji taj softver slobodno razmenjuju bez straha da će njihova aktivnost imati pravne posledice usled restriktivnih licenccnih zahteva vlasničkog softvera.

Primena slobodnog softvera u nastavi je moguća ako se nastavnici i uprave kole ohrabre i obuče kako da koriste slobodan softver u pedagokom radu, kreiranju informacijske infrastrukture kole i u drugim administrativnim, upravnim i poslovnim aktivnostima kole.

Da bi postigli ovaj cilj odlučili smo da pokrenemo inicijativu za organizovanje konferencija o primena slobodnog softvera u nastavi, koja bi okupila nastavnike osnovnih i srednjih kola u Srbiji i drugih institucija koje se bave pedagokim radom kako bi se ova vana tema predstavila svima koji bi mogli primenjivati slobodan softver u nastavi i drugim aktivnostima kola.

Prva konferencija se odrala 01. i 02. decembra 2012.g. u Novom Sadu. Na konferenciji je prezentovan veliki broj radova koji su objavljeni u Zborniku radova sa konferencije.

UPIS je nakon konferencije nastavio svoj rad u podrci nastavnicima da primene slobodan softver u nastavi. udruenje građana Linux centar sa finansijskom podrkom Ministarstva spoljne i untranje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije realizuju projekat pod nazivom “Kreiranje nastavnih sadraja korićenjem slobodnog softvera“, koji se realizovao u obliku takmičenja. Na ovom takmičenju je prijavljen veliki broj radova koji svedoči o tome da su nastavnici prihvatili slobodan softver u nastavi te da je potreban detaljniji razvoj metoda primene slobodnog softvera u nastavi.

Primetili smo da je potrebna veća podrka u primeni slobodnog softvera u nauci pa smo uz finansijsku podrku Centra za promociju nauke pokrenuli projekat o primeni slobodnog softvera u nauci. Realizacije projekta uključuje i organizaciju konferencije koja će se odrati u Karlovačkoj gimnaziji 30.01.2016.g. u Sremskim Karlovcima.

Izvor: UPIS, Slobodan softver za kole

Konfernecija_2016_Slobdoan_Sw_Pozivno_pismo.pdf

Advertisements
od Dragan Ilić Objavljeno u Vesti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s