Dodatna nastava: materijali za ucenje i vezbanje – Petlja.org

Drage učenice i dragi učenici,

Verujem da nije potrebno da vas previe ubeđujemo koliko su promene u oblasti IKT dinamične i koliko sve vie utiču u skoro svim segmentima svakodnevnog rada.

Mnoga zanimanja koja postoje danas verovatno neće postojati za 10 godina i obrnuto. Veoma je teko prognozirati koja i kakva zanimanja će biti u skorijoj budućnosti, odnosno ta će sve budući poslodavci očekivati od vas kada zavrite formalno kolovanje (fakultete), ali je vie nego jasno da ta god budete izabrali da je velika verovatnoća da će se od vas očekivati da to bolje poznajete i koristite IKT servise i alate i da imate „osećaj“ za analizu velike količine podataka i algoritamsko-logički način miljenja i odlučivanja.

Do kog nivoa i do koje dubine (detalja) je potrebno da savladate i ovladate konkretnim alatima zavisiće i od mnogo faktora, počev od izbora vae buduće profesije, ali i oblasti u kojima nalazite svoja interesovanja i prednosti.

Svesni gore navedenih činjenica grupa autora, odnosno profesora sa nekoliko fakulteta, gimnazija i osnovnih kola koji godinama prilično uspeno rade u ovim oblastima, potrudili su se da to većem broju učenika svih osnovnih i srednjih kola, ali i studentima i svim ostalim potencijalno zainteresovanim, kao na primer roditeljima, pripreme najvanije materijale u elektronskom obliku, kako bi svako mogao da pronađe i krene sa proučavanjem onih alata za koje smatra da su mu vani i/ili zanimljivi.

Postavljeni materijali su besplatni, nisu idealni, ali su po ocenama mnogih prilično kvalitetno pripremljeni i objedinjeni na portalu www.petlja.org.

Osim svega gore navedenog, velike prednosti ovog portala su i te to svako moe da jednostavno proveri svoja reenja zadataka onlajn (sajt koristi onlajn kompajlere sa automatski generisanim test primerima), naravno ukoliko je otvorilo svoj besplatan nalog.

Takođe, konstantno se postavljaju novi materijali, uređuju već postavljani, povezuju se srodni sajtovi, pa ponekad početnicima deluju pomalo natrpano i nepregledno.

Za početak evo prvih smernica i naih kratkih komentara. Svako od vas moe slobodno da izabere (ili ne izabere) ono to mu se sviđa ili odgovara:

  • Priručnik za JavaScript – Dananje veb tehnolije, odnosno i najobićniji veb sajtovi su skoro nezamislivi bez JavaScript-a. Takođe, u 2. polugoditu 4. razreda u okviru redovne nastave imaćemo nekoliko časova i zadataka ba iz JavaScript-a. Ukoliko elite da naučite JavaScript ovo je pravo mesto odakle treba da počnete.
  • Priručnik za početnike (C++) – Ukoliko nikada niste imali prilike da vidite, odnosno napiete program u programskom jeziku C++, a elite da naučite, ovo je pravo mesto da počnete. Takođe, ovde ćete pronaći i prepoznati mnoge zadatke koji su slični naim, koje reavamo u okviru redovne nastave u 3.razredu. Takođe, ovde ćete naučiti i da koristite razvojno okruenje Visual Studio, koje je godinama najzastupljenije u programerskim firmama, pored Eclipse-a i NetBeans-a.
  • Uvod u programiranje – Računarski fakultet – Ukoliko razmiljate da upiite neki fakultet, odnosno smer u oblasti IKT, kao to su na primer ETF, PMF, Računarski, FON, Metropolitan, Singidunum ili neki tehnički, velika je verovatnoća da ćete na prvoj godini u prvom semestru imati predmet kao to je Uvod u programiranje ili sa nekim sličnim nazivom i to u sličnom obimu i formatu kao to prikazano u ovom kursu, uključujući i stvarne primere sa kolokvijuma i ispita. Poslednjih godina na većini fakulteta se u okviru ovog predmeta obrađuje najvie programski jezik C/C++ ili C# ili Java ili pseudo kod.
  • Programiranje na .Net platformi – Ukoliko razmiljate da upiite neki fakultet, odnosno smer u oblasti IKT, kao to su na primer ETF, PMF, Računarski, FON, Metropolitan, Singidunum ili neki tehnički, velika je verovatnoća da ćete na drugoj ili provoj godini imati predmet kao to je Uvod u programiranje ili sa nekim sličnim nazivom i to u sličnom obimu i formatu kao to prikazano u ovom kursu. Najčeće se koristi programski jezik C#.
  • Programiranje u Pajtonu – Priručnik za 6.razred – Verovatno vam je poznatno da od ove kolske godine, odnosno od pre 3 meseca učenici 5.razreda osnovne kole imaju obavezan predmet iz informatike u okviru kojeg počinju da uče programiranje, odnosno algoritamski način miljenje, najpre kroz blokovsko (vidueltno programiranje) najčeće korićenjem programskog jezika Scratch, a zatim od 6.razreda i kroz programski jezik Python. S druge strane, često ćete čuti, naročito od studenata, odnosno naih nekadanjih učenika, da je veoma potrebno i korisno naučiti ovaj programski jezik, jer će sve vie i vie traiti posebno u budućim novim tehnologijama, kao to su novi pametni uređaju, kućini uređaju na internetu, kibernetika, robotika, vetačka inteligencija, virtuelna stvarnost, 3D, automatizacija, medicinska oprema, dronovi i sl. Pa ukoliko elite da naučite po ocenama mnogi programski jezik koji će u bliskoj budućnosti biti jedan od najtraenijih kao to je Python, ovo je pravo mesto za početak uključujući i zbirku zadataka i kratkih pitanja.
  • Hour of Code – Ukoliko jo uvek niste potpuno sigurno ta je to algoritamski način miljenja ili jo uvek niste stekli sigurnost u pripremi algoritamskog reenja jednostvanih zadataka, nije loe da pregledate materijale u okviru ovog kursa koji je namenjen najmlađima.
  • Zbirka – Zbirka zadataka je namenjena svima, a po trenutno vaećim nastavnim planovima i programima, najvie odgovora učenicima 3. razreda gimnazije, jer će prepoznati mnoge zadatke sa redovnih časova, kao i zadatke sa testova i pisanih radova.
  • Uvod u algoritme – Ukoliko elite da budete uspeni u svojoj struci, odnosno da steknete pravu osnovu za algoritamski način reavanja zadataka i da ne zavisite mnogo od izbora programskih jezika (a kasnije će vam biti mnogo lake da savlade bilo koji i vie programskih jezika istovremeno) onda je ovo pravi početak. Ipak, naglaavamo da materijali u ovom kursu nisu ba jednostavni, prilično su napredni i zahtevaju solidna znanja iz nekoliko oblasti i predmeta, kao to su matematika, logika, teorija brojeva, fizika i sl. Takođe, na mnogim faklutetima se u sličnom obimu obrađuje predmet (ispit) sa sličnim nazivom.
  • TakProg – Zvanično takmičenje iz programiranja za učenike srednjih kola u organizaciji DMS. U poslednjih 30 godina u okviru ovog takmičenja učenici iz Srbije i Nia (najčeće iz matematičkih gimnazija) često osvajaju medalje na međunarnim nivoima. Ovih dana upravo počinju kvalifikacije za prvi krug, odnosno prvi nivo takmičenja u ovoj kolskoj godini. Ukoliko ste zainteresovani za ovo takmičenje, onda je ovo pravo mesto za početak.

Osim ovoga, postoji jo nekoliko kurseva, takmičenja i materijala na ovom portalu. Pregledajte i moda ćete pronaći neto korisno.

Pozdrav,
Dragan Ilić

Advertisements
od Dragan Ilić Objavljeno u Vesti

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s