KGS2 – Miroslav Ćirić, redovni profesor, PMF

Задовољство ми је да вас поздравим у име свих запослених и руководства Природно-математичког факултета у Нишу, факултета који је домаћин ове ваше конференције.

Главна тема ове Конференције гимназија Србије је реформа гимназија, али такође и целокупног основног и средњег образовања у Србији.

Та тема је од животне важности и за Природно-математички факултет, који природно везан за основно и средње образовање, јер школује наставни кадар у шест научних области у оквиру поља Природно-математичких наука, у области математике, информатике, физике, хемије, биологије и географије.

Високо образовање је у своју реформу ушло нешто раније, већ је прошло кроз прву фазу реформe, и са реформом настављамо и даље. Радећи на реформи стекли смо бројна позитивна и негативна искуства, и спремни смо да их поделимо са вама. Припремајући нове студијске програме, посебно оне модуле намењене школовању наставног кадра у областима које сам поменуо, користили смо и искуства из многих других земаља, анализирали смо не само њихове високошколске системе, већ и  основношколске и средњошколске системе. И та искуства такође желимо да поделимо са вама.

Колико је нама ово питање важно потврђује и чињеница да смо у протеклих неколико година имали више Темпус пројеката, финансираних од стране Европске уније, чија тема је била унапређење школовања наставника у пољу Природно-математичких наука. Један од пројеката, у који су били укључени сви Природно-математички факултети у Србији, бавио се школовањем наставника у свим раније поменутим областима (математици, информатици, физици, хемији, биологији и географији), други се бавио школовањем наставника математике и информатике, трећи школовањем наставника биологије, а неколико пратећих пројеката бавило се разним другим сродним питањима, као што је електронско учење и слично.

Имали смо прилику и да путујемо у Финску, Мађарску, Бугарску, Словенију, Немачку, Француску, Италију, Шпанију и Словачку, да на лицу места видимо и да заједно са колегама из тих земаља анализирамо шта је добро а шта не у нашим и њиховим школским системима. Закључке до којих смо дошли у доброј мери смо уградили у наше студијске програме, али они могу бити веома корисни и у реформама основних и средњих школа.

Ја лично, као професор са Катедре за информатику, и руководилац тима који је сачинио студијске програме за информатику и наставнике информатике на овом факултету, нудим своју стручну помоћ и у оном делу реформе основних и средњих школа који се тиче информатике. Знам да је та тема сада посебно актуелна, јер у ономе што је до сада урађено, информатика је сагледана изузетно лоше и нестручно, а то може имати несагледиво лоше последице.

Стиче се утисак да одговорни у овој земљи као једини задатак наставе информатике и информационих технологија виде постизање основне информатичке писмености, а можда и мање од тога. Међутим, у стандардима за акредитацију наставних програма основних и средњих школа у Сједињеним Америчким Државама, које смо ми користили при изради наших студијских програма за наставнике информатике, истиче се да су данас (а биће и у будућности) промене у области информатике и информатичких технологија толико брзе и велике да неко ко поседује само ту основну информатичку писменост неће бити у стању да те промене прати. Стога се као главни задатак наставе информатике у основним и средњим школама намеће не само постизање информатичке писмености, већ и једног вишег нивоа, разумевања и течног познавања основних информатичких принципа и концепата, или, како су то у Америци назвали, постизање информатичке флуентности.

Још једном,  моје колеге и ја спремни смо да вам помогнемо да реформе спроведете што успепшније, а спремни смо и да заједно са вама утичемо на све оне који доносе одлуке везане за реформу да донесу исправне одлуке.

Желим вам успешан рад!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s